More

Pinguinul Adelie

Numele pinguinului Adelie venind de la cel al sotiei unui mare explorator francez, care a descoperit si studiat prima data aceste pasari, in 1840.

Pinguinii Adelie au cate un inel de culoare alba in jurul ochilor, ce ii fac mai usor de detectat. Masoara 70 de cm si cantaresc 5 kg. Au picioarele portocalii si o pata portocalie scurta pe spate, in rest spatele fiind de culoare neagra. Sunt inotatori puternici si pot sari in inaltime din apa.

Traiesc in colonii intinse. Cuiburile Pinguinilor Adelie se intalnesc in interiorul Continentului Antarctica si in insulele sub-antarctice. Numarul lor este in jur de 2,5 milioane de perechi.



Dintre toate rasele, pinguinii Adelie sunt cei mai harnici. Odata cu venirea primaverii, chiar daca gheata de la mal inca nu este topita, ei sunt primii care apar pe tarmurile inghetate pentru a-si face cuiburile. Strang cu atentie toate pietricelele pe care le gasesc - culese cu ciocul - si le asaza una peste alta, facand niste ziduri circulare ce pot atinge si jumatate de metru inaltime! Lucru care ii va face pe pinguinii sositi mai tarziu sa le fure din pietre, in timp ce "proprietarul" este ocupat sa alunge alti hoti.

Pinguinii Adelie sunt foarte sociabili si cel mai des intalniti in Antarctica. Exista cazuri in care din cauza frigului puternic, s-au gasit cuiburi in apropierea zonelor populate de oameni chiar la cateva sute de metri de casele acestora. Acest fapt se intampla si din alt motiv: pinguinul Adelie este mai pretentios decat cel imperial in ceea ce priveste locul in care isi face cuibul, preferand zonele cu mai multe pietre si bolovani, decat stancile sau gheata. Iar Antarctica este acoperita de gheata aproape tot timpul anului, in proportie de 98%.

Femela depune doua oua, parintii crescandu-le pe amandoua, dar dupa ce puii ies din ou, numai unul supravietuieste de obicei.