More

Pinguinul Macaroni

Pinguinii Macaroni fac parte din categoria pinguinilor-cu-mot . Isi iau numele de la penele aurii si ascutite de deasupra ochilor. Aceste pene sunt deosebit de stralucitoare cand pinguinii isi fac curte (isi cauta partenera).

Pinguini Macaroni sunt prietenosi, fiind foarte protectivi cu puii iar femelele sunt recunoscute pentru agresivitatea lor atunci cand vor sa cunoasca un anumit partener de sex opus. Sunt mai multi pinguini de sex masculin decat femele, deci femela este foarte atenta si selectiva.

La pinguinii macaroni manifestarea dorintei de imperechere se manifesta astfel: un mascul si o femela stau pe cuib, chemandu-se unul pe altul si miscandu-si capetele.



In perioada de imperechere femela depune doar doua oua, al doilea la patru zile dupa primul. De regula primul ou este mai mic si riscul ca puiul sa nu se dezvolte normal si sa moara este ridicat, de aceea femela ajunge la final sa aiba un singur pui. Ouale sunt incubate de femela, iar dupa eclozarea lor puii sunt ocrotiti si hraniti de ambii parinti timp de 4 saptamani.
Femela rezista fara hrana pe toata durata clocitului, apoi dupa eclozare este inlocuita de mascul (care incalzeste puiul) si astfel ea poate pleca in cautare de crustacee, peste si krill, ca sa se hraneasca. In cadrul coloniei pinguinii formeaza un fel de cresa in care puii sunt tinuti impreuna si ocrotiti de adulti.

Pinguinii Macaroni sunt inotatori excelenti, au capacitatea de a inota si pana la 8-10 km pentru a se hrani. Desi se credea ca sunt mari iubitori de peste, se pare ca hrana lor preferata este alcatuita din crustacee si cefalopode. Cand inoata in ape mai reci, au obiceiul insa sa manance krill antarctic, care se gaseste la acele altitudini mai aspre.
Pot rezista sub apa o perioada de timp care variaza intre 2-3 minute, apoi trebuie sa iasa neaparat la suprafata, de aceea sunt vazuti de multe ori inotand cu capul deasupra apei. Cei mai mari dusmani ai lor sunt balenele si focile ucigase, dar si pasarile de prada care le ataca puii.

Speranta de viata la acest pinguin este cuprinsa intre 8-15 ani si sunt in jur de 9 milioane de perechi.