More











































Informatii Utile

Pinguinul Regal

Pinguinul Regal - este al doilea ca marime dintre speciile de pinguini din lume, numarul lor fiind intre 2-3,2 milioane de perechi.
Cloceste in colonii uriase pe insulele din jurul Antarcticii, unde apele din apropierea tarmului sunt bogate in pesti si sepii.
Pinguinul regal isi petrece majoritatea vietii in mare. Viziteaza insulele din jurul Antarcticii doar in perioada de reproducere. Avand corpul hidrodinamic, inoata mai repede decat zboara unele pasari.

Tara pinguinului regal se afla la 40° latitudine sudica , unde furtunile sosite din vest se dezlantuie deasupra valurilor uriase. Pasarile trebuie sa reziste la iernile lungi, cand soarele este de-abia vizibil. In extremitatea sudica solul este acoperit de regula de un strat gros de zapada, insa pinguinii traiesc la nord de regiunile acoperite cu gheturi permanente unde isi gasesc tot anul hrana.
Pinguinii aluneca cu gratie in apa rece ca gheata. Indemanarea subacvatica se contrazice puternic cu miscarile neindemamatice de la nivelul solului.
Aceasta specie de pinguin cloceste in colonii mari, in regiunile de coasta din aria sa de raspandire. Aici vara cresc putine plante, iar iarna peisajul este acoperit de un strat continuu de zapada.



Pinguinul regal carnivor este un vanator indemanatic, ce prinde pesti cu ciocul sau recurbat si taios. Excrescentele prezente pe partea interioara a faringelui si pe limba, permit prinderea sigura a prazilor alunecoase. Pinguinul elimina excesul de apa salina din cioc prin compresie.

In perioada decembrie-februarie pinguinii regali viziteaza apele din apropierea insulelor Falkland, Georgia de Sud si Sandwich de Sud, pentru a cauta hrana. Se aventureaza pana la hotarul gheturilor plutitoare si prind pestii ce vin la suprafata apei sa consume fitoplancton (masa de particule minuscule vegetale), ce creste datorita actiunii razelor solare. Oferta bogata de hrana ajuta pinguinii sa acumuleze un strat gros de grasime, pentru lunile reci de iarna.

Foca-leopard este cel mai mare inamic al pinguinului regal. Daca un grup de pinguini observa un pradator, pasarile inoata rapid la mal, iar in acelasi timp lovesc apa cu "inotatoarele". Panica si zgomotul induc in eroare foca-leopard, astfel poate prinde doar exemplarele mai slabe.

Primavara pinguinii ies pe uscat si naparlesc inca inaintea inceperii perioadei de clocit. In aproximativ doua saptamani penajul vechi va fi schimbat cu unul nou, stralucitor. Dupa aceasta pasarile sunt pregatite pentru reproducere. Femela depune un singur ou la fiecare doi ani, in luna noiembrie sau chiar primavara. Dupa aceasta intra in mare pentru o lunga perioada, pentru a se hrani. Masculul tine oul pe labele picioarelor si il mentine cald acoperindu-l cu un pliu cutanat. Timp de doua saptamani masculii nici nu se misca. Dupa revenirea femelei oul este incalzit de ambii parinti.

Puiul apare dupa aproximativ opt saptamani. In ciuda stratului gros de pene pufoase, parintii il poarta pe labele picioarelor, pana cand acesta isi poate regla singur temperatura corporala. Cand atinge o anumita varsta, puiul isi paraseste parintii si formeaza "crese" cu celelalte pasari tinere.
Micul pinguin atinge 80% din greutatea adultilor, insa dupa lunile de iarna, acest procent scade la 40%. Pana in primavara isi atinge greutatea finala si i se dezvolta si penajul de adult. in decembrie paraseste definitiv cuibul si practic este capabil sa se ingrijeasca singur.

Caracteristicile pinguinilor regali:
Aripile: sunt puternice, robuste, cu formă de înotătoare și propulsează pasărea sub apă asemănător unei elice.
Picioarele: în apă, în timpul vânătorii servesc la ghidare. Sunt foarte bine vascularizate și astfel sunt potrivite pentru menținerea ouălor la cald și clocirea acestora.
Penajul: penele cu lungimea de 6 cm, acoperite de sebum, alcătuiesc un strat protector pe întreg corpul. Acest strat protejează pasărea față de frig și umiditate și păstrează căldura atât pe uscat cât și în apă. Puii au un penaj pufos, ce este prezent până la vârsta de un an, când li se dezvoltă penajul de adult.
Ciocul: este lung, ușor recurbat și tăios, ideal pentru prinderea prăzilor.