More

Solurile si Resursele Minerale

Desi are o intindere destul de mare, Antarctica are solul compus in majoritatea din gheata. In partea sa estica se gaseste sub stratul de gheata o masa de pamant aproximativ de marimea Australiei, in timp ce in zona vestica se afla mai multe insule acoperite si unite intre ele. De aceea numai circa 2,4 % din aria Antarcticii este roca vizibila, restul aflandu-se sub gheata. Zonele expuse includ varfurile a câtorva lanturi muntoase si ale altor resturi imprastiate. Se remarca aici lantul Transantarctic care separa partea de vest a continentului de cea de est. Se mai gasesc si niste vai glaciare, neacoperite de gheata si pastrate uscate de vanturile ce bat din interiorul continentului.

Numai 2% din zonele de coasta sunt tarmuri stancoase sau zone litorale. Restul tarmului este format din gheata ce se continua si dupa capatul rocilor continentale. Banchiza ce inconjoara Antarctica, formata cu milioane de ani in urma, are o grosime medie de 2.160 de metri, in timp ce recordul de grosime atinge 4.700 de metri.Formarea acestei banchize s-a produs prin suprapunerea straturilor de zapada cazute si transformarea lor in gheata.

Solul ce se afla sub gheata este format din roci metamorfice, acoperite de sedimente din perioadele geologice Cretacic si Permian. Continand evidente despre paduri tropicale si deserturi ce au precedat mai recenta perioada de conditii glaciare, aceste straturi reflecta complexitatea climatului istoric al Antarctica. Ceea ce acopera acum solurile continentului este o uriasa cupola de gheata ce se ridica de pe coastele acestuia si se ridica intr-un platou inalt de peste 4.000 m, aflat inca in crestere.

Muntii Transantarctici se intind pe o distanta de 3.500 km de-a lungul flancului vestic al Antarcticii de Est, separand-o pe aceasta de partea de vest a continentului. Acest sir este un masiv stavilar penetrat de ghetari pentru platoul de gheata al Antarcticii de Est, care, de altfel, contine 2/3 din teritoriul continentului.

Cativa vulcani activi, printre care si vulcanul Erebus, puncteaza coasta Antarctica si zonele insulare apropiate. Solul multistratificat al Antarcticii de Vest, afectat si transformat de modificarea structurii geologice, dezvaluie o istorie geologica distincta a acesteia, mult mai zbuciumata decat cea a partii de est a continentului.Aceasta multistratificare are la baza un strat din Precambrian, acoperit de sedimente vulcanice din Perioada Carbonifera, si altele din Mezozoic si Tertiar.

Desi numai aproximativ 1% din solul continentului a fost cercetat pentru minerale, se pare ca Antarctica are resurse minerale bogate. Muntii Transantarctici contin resurse considerabile de carbune, precum si cupru, plumb, zinc, cositor, argint si aur. In muntii din estul Antarctica se mai gasesc insemnate minereuri de fier, alte zacaminte se mai gasesc si in Peninsula Antarctica. Alte metale prezente pe continent sunt cromul, nichelul si platina. Se crede de asemenea, ca exista si zacaminte de petrol si gaze naturale, sub Marea Ross (in sud-vestul continentului).In prezent acest potential mineral al Antarctica nu este utilizat decat de cercetatorii de la statiile de cercetare prezente pe continent.