More
Stiri, noutati si evenimente din/despre Antarctica • Oamenii de stiinta de la Statia de cercetare Halley VI au fost evacuati O echipă de exploratori britanici aflată la Polul Sud a fost nevoită să părăsească baza de lucru de pe banchiza Bunt după ce în stratul de gheaţă a apărut o fisură.
  Cei 16 oameni de ştiinţă care analizează schimbările climatice în Antarctica au fost transferaţi mai în interiorul continentului îngheţat si vor rămâne acolo cel puţin până în martie, inainte de a incepe iarna Antarctica. Ei se vor intoarce in Antarctica cel mai probabil in luna noiembrie. Cu ajutorul unei drone au reuşit să filmeze fisura care se întinde pe 44 kilometri şi care a căscat o prăpastie în blocul de gheaţă. Fisura se afla la 14 km de baza dar oamenii de stiita au constatat ca ar un potential risc de a lasa oamenii acolo. Statia Halley este alcătuită dintr-un şir de module cu picioare, putand a se deplasa pe suprafaţa îngheţată. Specialiştii încearcă acum să afle dacă din banchiză se va rupe un aisberg sau stratul se va reface.
 • Oficiu postal si magazin de suveniruri in Port Lockroy Antarctica Port Lockroy este un port natural pe tarmul nord-vestic al Insulei Wiencke in Arhipelagul Palmer al Penibsulei Antarcticii.
  A fost decoperit in 1904 si numit dupa Edouard Lockroy un politician francez.
  Portul a fost folsit intre anii 1911 – 1931 drept loc de vanatoare de balene.
  In timpul celui de-al doilea razboi mondial armata britanica “Operation Tabarin” stabileste statia de cercetare Port Lockroy ( Statia A ) pe micuta Insula Goudier. Aceasta baza va functiona pana in anul 1962 ca o statie de cercetare britanica.
  In 1996 Port Lockroy a fost renovata, devenind un muzeu si un oficiu postal pe timpul verii.
  Este cea mai populara destinatie turistica pentru vasele de croaziera din Antarctica. Jumatate din insula este deschisa turistilor iar cealalta jumatate este protejata pentru pinguini. Pinguinii sunt cei mai fideli localnici al portului, numarul acestora fiind ridicat.
  Din magazinul de suveniruri puteti cumpara: harti, brosuri, carti, cani si tricouri inscriptionate. Moneda care se foloseste este dolarul si euro.
  Din oficiul postal al portului Lockroy se trimit circa 70.000 de carti postale in peste 100 de tari. Corespondenta ajunge insa la destinatie intr-o perioada cuprinsa intre 2 si 5 saptamani din cauza conditiilor vitrege de transport.
 • Incredibilul observator construit la 2.500 metri adâncime sub Antarctica Îngropat la o adâncime de aproximativ 2.500 de metri în calota glaciarã a Antrarcticii se aflã cel mai bizar observator din lume, a cãrui asamblare a fost finalizatã recent. Observatorul IceCube Neutrino este un telescop gigantic pozişionat la Polul Sud si proiectat astfel încât sã detecteze particule elementare subatomice denumite neutrini care circul prin Pãmânt cu viteza luminii. Construirea telescocupului s-a definitivat la finele anului trecut, desi el a colectat deja date mai mulşi ani la rând. Se stiu foarte puşine despre neutrini, dar se crede cã acestia transportã informaşii esenşiale despre naºterea galaxiei noastre precum si despre enigmaticele gãuri negre. Fizicienii cred cã aceste particule misterioase cu energie uriasã se nasc în urma evenimentelor cosmice violente, cum ar fi coloziunea dintre galaxii sau gãuri negre. Capabili sã cãlãtoreascã miliarde de ani-luminã prin spaşiu fãrã sã fie absorbişi sau respinsi de câmpuri magnetice ori de atomi, neutrinii ar putea oferi rãspunsuri la unele dintre cele mai fundamentale întrebãri despre univers. Dar mai întâi particulele trebuie gãsite si observate, iar soluşia pare a fi telescopul IceCube. Întregul proiect a costat 279 de milioane de dolari. În forma sa finalã construcşia a condus la forarea a cel puşin 86 de gãuri pentru cei 5.160 de senzori optici care intrã în componenşa detectorului principal. Coliziunea dintre un neutrin si un atom produce particule cunoscute ca "muoni" într-o sclipire de luminã albastrã denumitã "radiaşie Cherenkov". În ultratransparenşa gheşii antarctice, senzorii optici ai telescopului pot detecta aceastã luminã albastrã. Poate în mod neasteptat, senzorii observatorului IceCube sunt orientaşi în jos, prin miezul pãmântului spre cerul de deasupra Arcticii, pentru a detecta neutrinii atunci când aceºtia pãtrund prin planetã. Cum neutrinii sunt singurele particule cunoscute care pot trece prin materie neobstrucşionate, telescopul foloseste Pãmântul ca pe un filtru pentru a selecta doar muonii ce rezultã din coliziuni. Un telescop pentru neutrini trebuie sã fie suficient de transparent încât lumina "muonicã" sã poatã trece printr-o largã varietate de senzori, si destul de opac pentru a evita interferenşa cu lumina naturalã. De asemenea, el trebuie sã fie destul de adânc încât sã evite si razele cosmice din emisfera sudicã. Stratul de gheaşã din Antarctica îndeplineste toate aceste criterii.
 • Prima bazã polarã care nu genereazã CO2 Prima bazã stiintificã ce nu genereazã dioxid de carbon a fost inauguratã în Antarctica, si vine în sprijinul teoriilor oamenilor de stiinşã potrivit cãrora energia alternativã este viabilã chiar si în cele mai reci zone ale Terrei. Panourile solare amplasate în Peninsula Antarcticã pot sã capteze, într-un an, la fel de multã energie ca cele amplasate în unele zone din Europa. Construitã în peste doi ani, statia polarã are o carcasã de otel si foloseste microorganisme pentru a descompune deseurile si pentru a recicla apa menajerã de pânã la cinci ori, înainte de a o deversa într-o crevasã. Turbinele eoliene amplasate pe vârful muntelui Utsteinen si panourile solare de mãrimea unor clãdiri cu trei etaje asigurã necesarul de energie si apã caldã al bazei stiinşifice. Chiar si designul ferestrelor contribuie la economia de energie.
 • Domul de la Polul Sud a fost dezmembrat Domul Amundsen-Scott de la Polul Sud a fost dezmembrat in acest an pe timpul verii australe. Noua statie de la Polul Sud a fost terminat in ianuarie 2008. De atunci vechiul Dom a fost folosit foarte putin. Dezmenbrarea a inceput tot la inceputul anului 2008. De-a lungul anilor datorita vanturilor puternice si a zapezii spulberate, domul a fost acoperit treptat de o cantitate mare de zapada. In fiecare vara buldozerele au lucrat din greu sa escaveze domul din zapada.
 • Lacul Vostok Premiera Mondiala - Cercetatorii rusi au reusit sa ajunga la suprafata misteriosului lac Vostok din Antarctica, ascuns sub un strat de gheata de aproape patru kilometri, dupa foraje care au durat peste 30 de ani !
 • DOI ROMANI AU AJUNS PE SCHIURI LA POLUL SUD Ieri, 13 decembrie 2011, la ora 20:30 (ora Romaniei), unul dintre cei mai experimentati alpinisti romani, Coco Galescu, si un miliardar de Top 300, Romeo Dunca, au ajuns pe schiuri la Polul Sud. Ei au mers doua saptamani pe schiuri, peste 300 de kilometri, pana in cel mai sudic punct al Pamantului, alaturi de o expeditie internationala din care au mai facut parte 16 norvegieni, cat si temerari din Africa de Sud, Anglia si Elvetia. Exploratorii au urmat ruta pe care a fost cucerit Polul Sud, in urma cu fix 100 de ani de norvegianul Roald Amundsen, infruntand temperaturi de pana la -35 sau chiar -45 de grade Celsius. Intoarcerea acasa nu se mai face pe schiuri, Galescu si Dunca vor zbura cu un avion mic de la Polul Sud la Punta Arenas, apoi de aici la Santiago de Chile, Madrid si in final Timisoara.
 • Un iceberg de 30 de milioane de tone s-a desprins dintr-un gheşar în urma cutremurului din Noua Zeelandã Blocul de gheaşã a cãzut într-un lac a provocat valuri de pânã la trei metri, timp de aproximativ 30 de minute. Greutatea isberg-ului este estimatã între 30 si 40 de milioane de tone, s-a desprins marşi din gheşarul Tasman, cel mai lung din şarã, cãzând apoi în apele unui lac, într-un zgomot asurzitor, a declarat Denis Callesen, director al unui centru de turism, Aoraki Mount Coook Alpine Village. "Cutremurul, aºa cum a fost resimşit aici, a dat impresia unei miºcãri de oscilaşie timp de aproximativ un minut. Miscarea s-a oprit, apoi a reînceput, din nou timp de un minut", a spus el. Câteva secunde mai târziu, mai mulşi angajaşi care se aflau în apropiere de lac au auzit un zgomot puternic, "ca niste tiruri de arme" puternice, a continuat el, fiind sigur cã blocul s-a desprins din cauza cutremurului. Persoanele din împrejurimi se aºteptau însã de mai mult timp ca, mai devreme sau mai târziu, din gheşar sã se desprindã un bloc de proporşii, potrivit lui Denis Callesen. Incidentul a fost confirmat de Ministerul Protecşiei Mediului, care nu a confirmat dacã acesta este legat direct de cutremur, al cãrui epicentru s-a aflat la 150 de kilometri distanşã. "Ne putem gândi sau nu la faptul cã seismul a grãbit cãderea blocului, dar ideea este cã vârful gheşarului era gata sã se desprindã", a declarat Richard McNamara, responsabil în cadrul ministerului pentru aceastã regiune muntoasã. Blocul, având o lungime de un kilometru, s-a dezintegrat în mai multe aisberguri, dintre care unele având o lungime de 200 de metri si o înãltime de 50 de metri deasupra suprafeşei apei.