More

Vegetatia Antarcticii

Acoperita aproape in totalitate de un strat gros de gheata, Antarctica are foarte putin teren disponibil pentru formarea solurilor sau aparitia vegetatiei. Solul existent s-a format in perioada mai recenta a existentei continentului si are un continut organic scazut, la fel ca si capacitatea de stocare a apei.

Antarctica fiind izolata de alte continente, este foarte greu pentru alte tipuri de vegetatie sa se raspandeasca pe teritoriul ei. Temperatura constant scazuta, vanturile puternice si lipsa umiditatii descurajeaza alte plante.

Exceptie fac plantele ce se pot adapta la aceste conditii, fiind capabile sa se dezvolte activ numai cateva zile pe an. Acesti factori limiteaza existenta plantelor in Antarctica numai cele din Regnul Protista (organisme simple, de obicei unicelulare): alge, licheni si muschi.

Continentul nu are un corespondent al tundrei arctice, unde sa creasca o mare varietate de plante, dar cu toate acestea covorul vegetal din Antarctica este reprezentat prin 70 de specii de muschi, 400 de specii de licheni, 560 specii de alege, si 3 plante cu flori. Dintre speciile de alge, 200 sunt caracteristice mediului marin iar restul de 360 sunt de uscat si apar sub forma unor pete de culoare rosie, galbena sau verde, pe stancile neacoperite de gheata sau pe zapada ori pe suprafata ghetii din apropierea coastei. Alge de zapada cresc pe zapada si pe suprafata ghetii aproape de coasta, in special de-a lungul Peninsulei Antarctice, unde pasarile de mare si briza oceanului aduc posibilitati de nutritie.

Apele antarctice suporta si alte tipuri de vegetatie. Buruieni de apa din zonele de coasta cresc pe si in jurul insulelor, aproape de continent, dar nu pot aparea aici datorita ghetii marine ce rade tarmurile.

Micuta graminee Aira antarctica, singura planta fanerogama (planta cu flori care se inmulteste prin seminte) a fost descoperita de savantul Emil Racovita in timpul expeditiei sale desfasurata intre 1897-1899.

Celelalte doua plante cu flori sunt Deschampsia antarctica, o planta ierboasa, si Colobanthus qvitensis, o varietate de garoafa. Aceasta din urma are o inaltime de pana la 5 cm, detine flori de culoare alba, iar in ultima perioada si-a extins aria de raspandire pe seama incalzirii globale.

In apele reci ale oceanului ce înconjoara Antarctica se gasesc diferite tipuri de alge ce plutesc pe o perioada scurta, atat cat sa se inmulteasca pe perioada anotimpului cald, mai ales in zonele unde izvoarele aduc la suprafata ape cu o cantitate nutritiva ridicata. Aceste alge plutitoare sunt o sursa bogata de hrana pentru animalele marine.