Statia de Cercetare McMurdo ( SUA )


  • Ora locala McMurdo:

Programul statiei include cercetari biologice, fizice, studiul miezului ghetarilor si studii subacvatice. Este un centru logistic, pe timpul verii fiind prezenti peste 1 100 de persoane si 250 pe timp de iarna. Pe langa cele peste 100 de cladiri exita si un port, 3 piste de avione si o pista de elicopter.

80 de vehicule ruleaza pe srazile statiei, limita de viteza fiind de 30 km/h. McMurdo are propriul spital, o biserica, posta, librarie, 42 pompieri cu doua departamente diferite, frizerie, centru de inchiriere video, ATM-uri, cafenea, doua cluburi( Southern Exposure si Gallagher's) si facilitati de teleconferinta. Statia are un autobuz 24 din 24 pentru numeroase rute. Exista si un dig de gheata lung de 220m, o ferma imensa de combustibil cu o capacitate de 30 milioane litri, o instalatie de desalinizare.

Astazi statia are un program de reciclare foarte complex:aluminiu, haine, moloz, metale grele si usoare, hartie, plastic, lemn. In timpul unui an peste 2000 tone deseuri sunt reciclate. Fermierii folosesc mii de wati de lumina artificiala si au sisteme de irigatii. Anual se produc 1600 kg de rosii, ierburi si castraveti.

Ziarul statiei The Antarctic Sun este publicat in fiecare saptamana in timpul verii (http://antarcticsun.usap.gov/ ). Exista deasemenea The Scroll' o lista televizata a activitatilor zilnice, anunturi, informatii meteo, program de filme, stiri ale altor statii ce se pot urmarii la una dintre sutele de televizoare ale statiei. Alte canale media: Radio McMurdo(104,5 FM ), doua canale TV, doau canale de televiziune prin cablu 24 ore din 24. Telefonia fixa directa este disponibila din aproape toate camerele statiei.

Oportunitati de recreere a personalului: aerobic, baschet, bingo, bowling, country dance, cross-country skiing, tenis de masa, volei, haltere. Rezidentii pot inchiria biciclete cu care sa se plimbe prin oras. Pentru jucatorii de golf se organizeaza turneul McMurdo. Pentru alergatori se organizeaza un concurs de 5 km in jurul Insulei Ross (McMurdo Midsummer Midnight Mile) si cursa Scott Hut de 7,25 km. Alte oportunitati ar fi: cursuri PC, cursuri de resuscitare cardiopulmonara, intalniri pentru Alcoolicii Anonimi, repetitii pentru corul orasului, Festivalul de Drama al Insulei Ross, Spectacolul de Arta a Insulei Ross, festivalul de muzica Icestock cu talente locale.

Trei piste de aterizare servesc statia McMurdo. Ocazional pinguinii si focile isi casca gura pe pista de aterizare, cerand oficial de a fi 'escortati' ca sa nu cumva sa pateasca ceva. Aproape 100 de zboruri din Christchurch aterizeaza in fiecare an: Hercules C-130, Galaxies C-5, Starlifters C-141, Globemasters C-17 si Hercules LC-130.

Magazinul statiei se afla in cladirea nr.155, cu facilitati de a lua masa, spalatorie, camere si librarie. Se pot cumpara carti postale, tricouri si alte suveniruri cu carti de credit sau dolari. Liquorul si tigarile sunt la preturi piperate iar seful sectiei nu permite sa se vinda turistilor deoarece scade stocul statiei. Deasemenea turistii nu au acces la ATM-uri si la telefoane.

Imagini Live Statia McMurdo


Master Planul Statiei de cercetare americane McMurdo va transforma statia intr-un campus compact de 300.000 mp, alcatuit din 6 cladiri. In asa fel se va imbunatatii transportul, logistica, emisia de energie. Proiectul va cuprinde si facilitati de welness pentru muncitori, laboratoare, birouri, cafenea, oficiul postal, sala de fitness, frizerie, magazin. Spatiile publice vor fi concepute in asa fel incat oamenii ce muncesc acolo sa-si poate desfasura munca in conditii normale si naturale: aer curat, lumina naturala, panorama, conditii de cazare mai bune. Creand conditii naturale de lumina, se va reduce si consumul de energie electrica. Se va pune accent pe energia eoliana si cea solara. Componentele vor fi facute in America si livrate spre Antarctica. Proiectul a inceput in 2019 si se preconizeaza ca se va termina in 2024.