Antarctica a fost văzut pentru prima dată în anul 1820, însă exploratorii au ajuns aici abia după aproape un secol, mai exact, în anul 1911.
Antarctica este cel mai rece continent de pe Terra. Minimul de grade de la nivel planetar a fost înregistrat în anul 1983, de către stația rusă de cercetare Vostok, -89.2°C. Aceasta minima a fost doborata in 2018. Au fost -98°C, cea mai scăzută valoare de când se fac măsurători pe Pământ.
Lacul Don Juan Pond din Antarctica este de departe cel mai sărat lac de pe Pământ, cu o salinitate de peste 40%. Acesta este situat în Dry Valley aproape de baza McMurdo. Iazul este de 18 ori mai sărat decât oceanul, sau de două ori mai sărat decât Marea Moartă.
Antarctica este cel mai bun loc din lume pentru a descoperi meteoriți. Sunt foarte vizibili, nu vor fi acoperiți de vegetație și modul în care gheața plutește îi poate face să se adune toți la un loc.
Antarctica este un deșert cu mult mai mare decât Sahara. Cele mai puternice și mai frecvente vânturi se găsesc aici, ajungând câteodată chiar și la viteze de 320 km/h. Gheața are pe alocuri, o grosime maximă de 4 kilometri.
Denumirea continentului vine de la un cuvânt grecesc folosit pentru a desemna "opusul nordului."
In Antarctica nu există fus orar precum în toate celelalte părți ale planetei.
Nu există locuitori permanenți în Antarctica. Singurii care vin aici sunt oamenii de știință, într-un număr de aproximativ 5000 de persoane pe timpul verii, iar iarna numărul acestora scade sub 1000.
In Antarctica vara incepe in luna octombrie si tine pana in martie. Restul lunilor fiind iarna
In Antarctica sunt identificate 1150 specii de ciuperci
Trupa Metallica este prima formatie de rock ce a concertat in Antarctica.
Oamenii de stiinta au descoperit 91 de vulcani sub gheata din Antarctica. Acestia se alatura celor 47 deja cunoscuti de cercetatori. Practic, aceasta este cea mai mare regiune vulcanica de pe Pamant si se afla la doi kilometri sub suprafata foii de gheata care acopera vestul Antarticii.
Singurul vulcan activ de pe acest continent este Muntele Erebus care are o înălțime de 3794 metri și este situat pe insula Ross.
In Antarctica găsim 70% din rezerva de apă dulce a planetei.
In Antarctica există de 8 ori mai multă gheață decât la Polul Nord. Topirea acesteia ar crește nivelul oceanului planetar cu 60-65 metri.
Antarctica este acoperita de gheata in proportie de 99% dar sub aceasta gheata este defapt pamant.
Acum 53 milioane de ani in urma pe tarmul Antarcticii erau palmieri.
Văile Uscate sunt singurele locuri unde nu există gheață, fiind cel mai uscat loc de pe Glob. Condițiile de aici sunt foarte asemănătoare cu cele de pe Marte, prin urmare cei de la NASA au testat aici echipamentele pentru misiunea Viking.
Cel mai mare iceberg din lume s-a desprins de pe insula Ross. Acesta avea 295 de kilometri lungime și 37 de kilometri lățime.
Continentul este guvernat prin Tratatul internațional al Antarcticii, așadar acest teritoriu nu aparține niciunei țări.
In data de 12 iulie 2018, o descoperire de senzatie a fost facuta de catre cercetatorii care lucreaza la Observatorul IceCube Neutrino de la Polul Sud. Oamenii de stiinta au gasit primele dovezi ale existentei unor particule extraterestre ingropate in gheata de la Polul Sud din Antarctica.
30 de tari si in jur de 80 de statii de cercetare activeaza in Antarctica.
In Antarctica nu sunt ursi polari, ei traiesc la Polul Nord.
In Antarctica sunt mai mult de 379 de lacuri subglaciare, cel mai mare fiind Lacul Vostok ingropat la 3,7 km sub gheata.
In 2011 a fost descoperit pestele de gheata, unic in lume. Pestele are sangele transparent si nu are solzi. Mecanismul evolutiv care a făcut ca această creatură să aibă sânge cald prin vene, fără a avea hemoglobină, rămâne, deocamdată, un mister.