Succesiunea zi-noapte este unul dintre lucrurile cu care ne-am obisnuit atat de mult incat pare ciudat ca undeva, pe pamant, ziua sa dureze mai mult de... o zi. Si totusi se intampla. Ziua polara in emisfera sudica dureaza 6 luni intre lunile septembrie si martie, soarele fiind vizibil 24 din 24. Noaptea polara la polul sud dureaza 6 luni intre lunile martie si septembrie. In aceasta perioada apar si aurorele australe.
Ideea că în iernile polare e întuneric beznă tot timpul nu e adevărată. Crepusculul ilumineaza cerul in timpul noptii chiar daca soarele se afla la 12 grade sub orizont. Este in totalitate intuneric doar intre crepusculul astronomic de seară şi cel de dimineaţă. Deci noaptea polara la Polul Sud dureaza defapt aproximativ doua luni si jumatate, nu 6 luni.
Denumim "crepuscul" sau "amurg" perioada de timp in care are loc trecerea de la lumina la intuneric (cand Soarele apune) sau de la intuneric la lumina (cand Soarele rasare). Acel moment din zi când soarele nu mai este vizibil direct, aflându-se mai jos de orizont.
• Crepusculul Civil
Crepusculul civil este momentul în care soarele este între 0° şi 6° sub orizont. Stelele cele mai strălucitoare sunt vizibile în acest moment. Incepe imediat ce apune Soarele. Cetatenii de rand (de aici si numele "civil") inca mai au o buna vizibilitate in jur, dar conducatorii auto incep sa foloseasca farurile si incet asistam la aprinderea iluminatului public. Crepusculul civil ia sfarsit cand Soarele coboara cu 6 grade sub orizont.
• Crepusculul Nautic
Crepusculul nautic este momentul din zi în care soarele este între 6° şi 12° sub orizont. În acest moment marinarii nu mai pot distinge unde se termină marea şi începe cerul. Ei pot vedea stelele şi pot folosi orizontul ca punct de referinţă.
• Crepusculul Astronomic
Crepusculul astronomic începe seara după apusul Soarelui şi durează până când centrul discului solar coboară 18º sub orizont. Acest moment reprezintă începutul nopţii, când cele mai slabe stele de pe cer, de magnitudine 6, devin vizibile cu ochiul liber.
Între crepusculul astronomic de seară şi cel de dimineaţă se întinde noaptea astronomică ( polara )
Dimineaţa fenomenele se produc exact invers: crepusculul apare în momentul în care încep să dispară stelele şi ia sfârşit în momentul când răsare Soarele. Astfel, apare întâi crepusculul astronomic, apoi cel nautic, apoi cel civil.