Statia de Cercetare Princess Elisabeth ( Suedia )


  • Ora locala:

Statia de cercetare a fost inaugurata in 2007 iar in 2009 devine prima baza care nu genereaza CO2.
Statia de cercetare Princess Elisabeth este situata pe muntele Utsteinen la altitudinea de 1392 m in regiunea Dronning Maud din estul Antarcticii, la 220 km de coastele Antarctice.

Prima bazã stiintificã ce nu genereazã dioxid de carbon a fost inauguratã în Antarctica, si vine în sprijinul teoriilor oamenilor de stiintã potrivit cãrora energia alternativã este viabilã chiar si în cele mai reci zone ale Terrei.
Panourile solare amplasate în Peninsula Antarcticã pot sã capteze, într-un an, la fel de multã energie ca cele amplasate în unele zone din Europa.

Construitã în peste doi ani, statia de cercetare Princess Elisabeth are o carcasã de otel si foloseste microorganisme pentru a descompune deseurile si pentru a recicla apa menajerã. Aproape 60% din apa este refolosita iar restul de 40% este tratata de pânã la cinci ori, înainte de a o deversa într-o crevasã.

Turbinele eoliene ( 9 la numar ) amplasate pe vârful muntelui Utsteinen si panourile solare de mãrimea unor clãdiri cu trei etaje asigurã necesarul de energie si apã caldã al bazei stiinşifice. Chiar si designul ferestrelor contribuie la economia de energie.

Datorita antenelor de inalta frecventa, a statiei GPS si a satelitului, Statia Princess Elisabeth are conexiune prin internet si telefoane prin satelit.
Pentru siguranta personalului statia dispune de ghizi certificati de teren si de un doctor.
Tot echipamentul personalului este asigurat de Fundatia Internationala Polara a Belgiei: haine, incaltaminte, saci de dormit, corturi, sanii etc.

Statia este dotata cu laboratoare mobile ( containere )usurand munca oamenilor din teren, un spatiu tehnic de 1500 m2 pentru a depozita si repara echipamente grele, un Observator Geomagnetic construit la 600 m de statie, Seismomentre instalate la 70 km de statie, un Telescop, 2 statii meteo automatice, un gravometru
Programul stiintific al statiei include cercetãri biologice, fizice, geologice, geomorfologice, meteorologice, studiul ghetii, studiul meteoritilor, astrologie.